Skip to main content

Begeleide Omgang

Voor kind & ouder

Wat is begeleide omgang?

Begeleide omgang is wanneer een kind en een ouder onder begeleiding samenkomen. Tijdens deze sessies is er een professional bij die meekijkt, advies geeft en soms ingrijpt als dat nodig is. Het doel is dat het kind en de ouder elkaar op een veilige en fijne manier kunnen zien, vooral als er zorgen zijn over de veiligheid of het welzijn van het kind. Dit helpt om de band tussen ouder en kind te herstellen of te verbeteren.

Wanneer wordt begeleide omgang ingezet binnen de jeugdhulpverlening?

Begeleide omgang kan helpen om de veiligheid en het welzijn van het kind te waarborgen tijdens contactmomenten met de ouder, terwijl tegelijkertijd de ouder-kindrelatie kan worden ondersteund en verbeterd. Enkele specifieke situaties waarin begeleide omgang kan worden ingezet zijn:

  • Bij ouder-kindrelaties die hersteld of verbeterd moeten worden, bijvoorbeeld na een langdurige vechtscheiding of wanneer er lange tijd weinig tot geen contact met het kind is geweest.
  • Wanneer er sprake is van zorgen over het gedrag van een ouder tijdens de omgangsmomenten, zoals bijvoorbeeld bij alcohol- of drugsgebruik.
  • In situaties waarin er vermoedens zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling en het belangrijk is om het contact tussen het kind en de ouder te monitoren en te beschermen.

Trajectduur, Intensiteit en Locatie

Trajectduur

De begeleide omgangsregeling werkt niet met een vaste trajectduur. We gebruiken de gestelde doelen en terugkerende evaluatiemomenten als uitgangspunt om de trajectduur te bepalen.

Intensiteit

Een begeleide omgangsmoment kan maximaal twee uur per begeleide omgangsmoment duren tot maximaal twee keer per week qua frequentie.

Locatie

Thuis bij de ouder of op locatie van Actief&Advies. Actief&Advies heeft in Amsterdam-zuidoost een begeleide omgang ruimt waarin ouder en kind omgang met elkaar kunnen hebben.