Skip to main content

Kindgesprekken: Stem van het kind in beeld

Wanneer wordt een traject van kind-gesprekken ingezet binnen de jeugdhulpverlening?

Een traject van kind gesprekken wordt meestal ingezet wanneer er behoefte is aan het begrijpen van de beleving, wensen en behoeften van het kind in een bepaalde situatie. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Bij echtscheidingen of conflicten tussen ouders, waarbij het belangrijk is om te begrijpen hoe het kind de situatie ervaart en wat het nodig heeft.
  • In gevallen van vermoedens van kindermishandeling of verwaarlozing, om het kind de gelegenheid te geven zijn of haar verhaal te delen en de hulpverleners in staat te stellen passende ondersteuning te bieden.
  • Bij situaties waarin het kind zich niet goed voelt op school of in andere omgevingen, om te achterhalen wat er speelt en hoe dit kan worden verbeterd.
  • Monitoring en inzicht op invloed of effect van de ingezette hulpverleningsproduct door verwijzer. → Dit kan belangrijk zijn om te bepalen of de huidige aanpak effectief is en of er eventueel aanpassingen nodig zijn in de behandeling of ondersteuning van het kind.
  • In de jeugdzorg, om de stem van het kind te integreren in besluitvormingsprocessen en hulpverleningsplannen.

Kortom, een traject van kind gesprekken wordt ingezet wanneer het belangrijk is om het perspectief van het kind te begrijpen en daarop passende ondersteuning te bieden.

Trajectduur, Intensiteit en Locatie

Trajectduur

De trajectduur van de kind gesprekken is 4 tot 8 weken.

Intensiteit

De frequentie zal maximaal 1 keer in de week zijn. Tijdsduur van een gesprek is 60 tot 120 minutenà dit zal van te voren concreet worden bepaald aan de hand van de mogelijkheden en leeftijd van het kind.

Locatie

De kinderen komen volgens afspraak naar onze locatie in Amsterdam-zuidoost. De voorkeur heeft namelijk de kind gesprekken op een neutrale plek te voeren om zoveel mogelijke beïnvloeding(door omgeving en/of ouders) te voorkomen.